• Je offertelijst is leeg
  • Je winkelwagen is leeg
menu
Tuintegels voegen

Tuintegels voegen

Elke tuintegel moet je voegen, dit zorgt ervoor dat de tegels stevig blijven liggen en niet kunnen verschuiven. Er zijn verschillende mogelijkheden om tuintegels te voegen:

  • Harde voegen: polymeerzand en epoxyvoegen. Voor de specialist hebben we ook cementvoegen.
    Door het aanbrengen van een harde voeg beperkt je overlast door onkruid en mieren enorm!
  • Inveegzand: mooie kleuren en makkelijk in te vegen, maar het blijft los zand.

Welk voegmiddel is het meest geschikt voor tuintegels?

Welk type voegmiddel je beste kunt gebruiken om je tuintegels te voegen, is afhankelijk van een aantal factoren. Als prijs de belangrijkste factor is, kun je kiezen voor inveegzand. Dit is zand met de ideale korrelgrootte, je kunt kiezen uit verschillende kleuren.
Vind je gemak belangrijker, dan kun je het beste kiezen voor een voegmiddel dat uithardt, zoals polymeerzand of epoxyvoegmiddel. Door hiermee te voegen, hebben onkruid en mieren nauwelijks kans meer om tussen de tuintegels door te komen. Beide voegen kun je zelf eenvoudig verwerken, het is wel belangrijk de juiste instructies te volgen.
Welk middel je het best kunt gebruiken, is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Weersomstandigheden:
    • Polymeerzand is alleen te verwerken bij droog weer, op een droog oppervlak.
    • Epoxyvoegen kun je verwerken onder natte omstandigheden.
  • Soort bestrating:
    • Polymeerzand kun je gebruiken voor zowel tuintegels, klinkers als andere kleine stenen.
    • Epoxyvoegen zijn alleen geschikt voor tegels.
  • Kans op verzakking: elke voeg zal breken als de bestrating verzakt, maar polymeerzand is enigszins zelfherstellend. Daarnaast wordt hij elastisch als hij nat wordt, wat de kans op beschadigen verminderd. Epoyvoegen hebben deze eigenschappen niet.
  • Verwerking: al is het erg persoonlijk, ongeoefende gebruikers vinden een polymeerzand meestal gemakkelijker te verwerken. Het lijkt erg op het invegen van gewoon zand.

Qua sterkte zijn de verschillen te verwaarlozen en niet van belang bij gebruik in en rond de woning.

Het voegen van tuintegels

Het is erg belangrijk om de gebruiksaanwijzing op de verpakking goed door te lezen en te volgen. Elk middel heeft zijn specifieke verwerkingsvoorschriften.

Zorg er sowieso voor dat de bestrating volledig schoon is, zodat er geen vervuiling van het voegmiddel optreedt. Ook is het erg belangrijk dat de voegen tussen de tuintegels goed gevuld zijn, dat er geen holle ruimtes ontstaan. Gebruik hiervoor een voegroller.

Bereid je goed voor. Zorg dat je een stevige ondergrond hebt, het juiste voegmiddel en genoeg kennis. Domme vragen bestaan niet, dus vraag wat je weten wilt!

Tuintegels voegen met zand

Je kunt de voegen van tuintegels ook vullen met inveegzand. Dit is een voordelige optie, zand is een stuk goedkoper dan de voegmiddelen. Je houdt hier echter het onkruid en mieren niet mee tegen. Zand is een ongebonden product, het blijft losse korrels. 
Ook producten als 'onkruidvrij' of 'onkruidremmend' voegzand zijn geen definitieve bescherming. Het is schoon zand en heeft eigenschappen die de kans op onkruid tijdelijk verminderen. Helaas treed al snel vervuiling op door regen en organische stoffen, waardoor onkruid kans krijgt om te groeien.
Gebruik nooit gewoon straatzand om tuintegels mee in te vegen. Dit zand kan leem bevatten, waardoor vlekken kunnen ontstaan. De (zeer kleine) leemdeeltjes kunnen in combinatie met vocht in de poriën van de tuintegels trekken. De vlekken die hierdoor ontstaan, zijn praktisch niet te verwijderen.

 

Voorbereiding bij het voegen van tuintegels

Als je van plan bent om (in de toekomst) je tuintegels te gaan voegen, moet je rekening houden met een aantal zaken:

  • Zorg dat er voldoende ruimte is tussen de tegels. Minimaal 3 millimeter (overal!) en nog liever 5 millimeter. Een bredere voeg is gemakkelijker te vullen en, nog belangrijker, hij is sterker.
  • Zorg dat de tegels niet kunnen verzakken. Als de tegels kunnen bewegen of verzakken, zullen de voegen beschadigen.
    Het is verstandig om de ondergrond te stabiliseren. Hiervoor kun je bijvoorbeeld trascement gebruiken. Overleg altijd met een specialist welk middel het meest geschikt is.
  • Zorg voor een waterdoorlatende ondergrond. Dit is bij de meest voorkomende voegmiddelen een vereiste.
    Alleen bij voegmiddelen die waterdicht zijn, moet ook de ondergrond dit ook zijn.

Bij het voegen zelf:

  • Zorg ervoor dat het de tuintegels perfect schoon zijn, en de voegen leeg. 
  • Zorg ervoor dat je vooraf precies weet hoe je het voegmiddel moet verwerken.
  • Werk door tot de klus klaar is. Neem de tijd, het is precies en tijdrovend werk.
  • Laat na de verwerking de voegen goed uitharden, voordat je de bestrating (zwaar) belast.