Schuttingen
Schuttingen of tuinschermen zijn een essentieel onderdeel in je tuin. Zo geniet je beschut, veilig en zonder (directe) inkijk van je tuin. Ook houden ze ongenode gasten buiten. Voor elke tuin zijn schuttingen en schermen te vinden in hout, composiet, grindschuttingen of zelfs in aluminium.Wat zijn schuttingen?
Simpel gezegd is een schutting een afscheiding, een afsluiting. Meestal wordt een schutting geplaatst op de erfgrens, maar ook kun je er delen van je eigen erf of tuin mee afscheiden.
De meest eenvoudige schuttingen zijn palen met planken ertegen geschroefd. Dit is nog steeds een veel gebruikte manier van schutting plaatsen, waarbij je zelf veel vrijheid hebt om de hoogte en uiterlijk te bepalen. Je hebt keuze uit verschillende houtsoorten en afwerkingen. Het is wel behoorlijk veel werk, je moet elke plank met meerdere schroeven vastzetten. Daarnaast is het nogal eentonig, omdat de planken over de gehele lengte van de schutting doorlopen.
Meestal wordt een schutting samengesteld uit tuinschermen die tussen palen worden geplaatst. De keuze is reuze, zowel in materiaal als uitstraling. Naast meerdere houtsoorten kun je tegenwoordig ook kiezen voor kunststof of aluminium. Hiermee ontstaat een schutting die lang meegaat en weinig onderhoud vergt.
Materialen
Er zijn veel materialen waaruit je kunt kiezen om een schutting te maken:
- Douglas hout: een houtsoort met een warme oranje kleur, die zonder behandeling jarenlang rotvrij blijft (mits geen grondcontact).
- Geïmpregneerd vuren of grenen: door het impregneren wordt houtrot voorkomen. De planken hebben een gelige houtkleur, met een vleugje groen door het impregneermiddel.
- Composiet: een mengsel van kunststof en houtvezels. Deze schuttingen hebben een modern uiterlijk en gaan ontzettend lang mee. Toch heeft het door de houtvezels nog een wat natuurlijk uiterlijk.
- Aluminium: ook een moderne uitstraling, strakker dan composiet.
- Natuurmatten: dit zijn materialen als wilgentakken, boomschors of riet. Hiermee creëer je de meest natuurlijk uitstraling.
Elke houtsoort verkleurt richting grijs. De snelheid waarmee dit gebeurt is afhankelijk van zon en regen, maar binnen een jaar is onbehandeld of geïmpregneerd hout al behoorlijk vergrijsd. Je kunt dit tegengaan door het hout te beitsen.
Palen voor schuttingen
De palen zijn het belangrijkste onderdeel van de schutting. Als een paal omvalt, heb je geen schutting meer. Het is dus van belang om palen te kiezen die niet rotten of breken. Denk bij de keuze voor een bepaald type paal na over de situatie, vooral hoeveel wind de schutting moet ondergaan.
Je kunt kiezen uit de volgende soorten schuttingpalen:
- Geïmpregneerd vuren of grenen: de voordeligste keuze, maar het minst duurzaam. De levensduur is een stuk minder dan hardhout of beton.
- Douglas: onbehandeld douglashout is ongeschikt als schuttingpaal. Het hout begint snel te rotten, het is dus belangrijk om het deel dat onder de grond zit te behandelen.
- Hardhout: veel hardhoutsoorten zijn erg goed bestand tegen houtrot. De levensduur is afhankelijk van de duurzaamheidsklasse.
- Beton: ontzettend stevig en geen kans op houtrot. Een bijkomend voordeel is dat ze worden gebruikt in combinatie met een betonplaat onder de schutting, die voor extra stevigheid zorgt.
- Composiet: een goede combinatie met composietschermen. De levensduur is vergelijkbaar met hardhout.
- Aluminium: de juiste combinatie met aluminium schermen of composiet schuttingen. ook deze palen hebben een lange levensduur.
Schuttingen kopen
Bijna elke GSB-vestiging heeft een ruim assortiment schuttingen. Handig, want zo kun je de verschillende houtsoorten en materialen goed met elkaar vergelijken. De meest verkochte schuttingen zijn vaak uit voorraad leverbaar. Bekijk hier wat de dichtstbijzijnde vestiging is.
Op deze site kun je geen schuttingen bestellen. Op dit moment is het voor ons logistiek onmogelijk om dit soort producten landelijk te leveren. Wel kun je een offerte aanvragen, waarna de vestiging bij jou in de buurt contact met je opneemt.