Vlonders
Maak een prachtige vlonder met onze vlonderplanken. Boven het water of gewoon tegen de woning, jij bepaalt waar je de vlonder bouwt. Er is een royale keuze in materialen om je vlonder mee te bouwen, verschillende houtsoorten, composiet of zelfs keramische planken.Wat is eigenlijk een vlonder?
Een vlonder is een platform van planken, die zich vaak wat hoger dan de grond bevindt. Natuurlijk is dat niet nodig, hij kan ook op dezelfde hoogte als de rest van de tuin worden gebouwd. Ook combineren met terrastegels is prachtig. Geen idee is te gek, als je een beetje handig bent.
Wat heb je nodig voor een vlonder?
Als eerste natuurlijk de planken, maar deze moeten ergens op worden vastgezet: de onderconstructie. Deze bestaat uit liggers, waarbij je voor verschillende materialen kunt kiezen. Vaak is dit hardhout, maar ook composiet, kunststof of aluminium is mogelijk.
Als je vlonder hoger komt dan de grond eronder, heb je ook palen nodig.
De afstand van de liggers is afhankelijk van de planken. Materiaalkeuze en plankdikte zijn hierbij van belang. Vraag altijd een specialist wat de maximale afstand tussen de ligger is, zodat de vlonderplanken genoeg ondersteund worden. Bij een te grote afstand zullen planken doorzakken en kunnen scheuren.
Welke soorten vlonderplanken zijn er?
De materiaalsoort van de vlonderplanken bepalen voor het grootste deel de uitstraling. Ga je voor warm en natuurlijk, of strak en modern?
Hierbij een aantal veel gebruikte materialen:
- Composiet: planken die op hout lijken, maar bestaan uit een mengsel van kunststof en houtvezels. Dit materiaal is kleurvaster dan hout, trekt niet krom en neemt minder vocht op. Hierdoor wordt het minder snel groen.
- Hardhout: er zijn veel soorten hardhout, waarvan bangkirai de bekendste is. Hardhout heeft een lange levensduur, al zijn er verschillen tussen de soorten. De kleur zal in de loop van de tijd veranderen richting grijs.
- Douglas: hout van de douglasspar. Douglas is gevoeliger voor houtrot dan hardhout, maar als het niet met grond in aanraking komt, is de levensduur behoorlijk lang. Ook douglas verkleurt en wordt dus na verloop van tijd grijs.
- Geïmpregneerd vuren of grenen: de voordeligste keuze, maar ook de minst duurzame. Geïmpregneerd tuinhout is behandeld tegen houtrot, maar desondanks gaat het een stuk korter mee dan hardhout.
Wat is het nadeel van een vlonder?
Het nadeel is dat een vlonder relatief snel glad wordt. Er zit verschillen tussen de materialen, maar doordat de planken meestal voorzien zijn van groeven of profiel, blijven ze lang nat. Zeker in de schaduw zorgt dit voor een snellere algengroei. Dit is te voorkomen door de planken regelmatig schoon te maken.
Hoe harder het materiaal, hoe minder snel de gladheid optreedt. Composiet en kunststof houden het minst vocht vast, hierdoor zijn deze planken in dit opzicht de beste keuze. Geïmpregneerd hout is het zachtst, en dus het snelst groen en glad.
Ons advies: gebruik geen vlonder planken op vochtige, schaduwrijke plaatsen. Is het wel nodig, kies dan voor bijvoorbeeld composiet en reinig deze zo vaak als nodig.