• Je offertelijst is leeg
  • Je winkelwagen is leeg
menu
Tuinspots

Tuinspots

Met tuinspots licht je elementen in je tuin uit. Een mooie boom of ornament bijvoorbeeld, maar ook een paar lichtbundels op een schutting geeft een mooi effect. Je kunt de spots met een spie in de aarde steken, maar ze zijn ook te bevestigen op een harde ondergrond.
13 artikelen
Lightpro onderwaterspot Nilus
Lightpro tuinspot Avior
Lightpro tuinspot Castor 3
Lightpro tuinspot Castor 4
Lightpro tuinspot Castor 8
Lightpro tuinspot Castor 9
Lightpro tuinspot Juno 2
Lightpro tuinspot Juno 4
Lightpro tuinspot Juno Tube
Lightpro tuinspot Nova 3
Lightpro tuinspot Nova 5
Lightpro tuinspot Quartz zwart
TUINVERLICHTING
 

Waarvoor gebruik je een tuinspot?

Een tuinspot gebruik je wanneer het licht belangrijker is dan de lamp zelf. Door mooie elementen te verlichten, krijg je al snel meer sfeer in je tuin. Het is niet fijn om in de lichtbundel te kijken, daarom richt je je een tuinspot vooral van je af, of recht omhoog. 
Het aan te lichten object bepaalt welke lamp je gebruikt. Ook de afstand is van belang, en de gewenste sfeer. Soms wil je een subtiel lichteffect, soms een flinke bundel licht. We hebben tuinspots is allerlei lichtsterktes, zodat voor elke tuin het ideale lichtplan samen te stellen is. Zelfs een boom van 20 meter hoog verlichten is geen probleem!

Hoeveel licht geeft een tuinspot?

De hoeveelheid licht die een tuinspot geeft, is afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste zijn het vermogen (hoeveelheid Watt) en de lichthoek. Hoe hoger het vermogen, hoe meer licht. Hoe kleiner de lichthoek, hoe verder hij schijnt.
Het typenummer van onze spots geven vaak een indicatie aan van het vermogen. Een hoger nummer geeft meer licht. In een lichtplan gebruik je normaal gesproken meerdere types door elkaar. Hiermee zorg je dat de verschillende objecten ongeveer even fel worden verlicht. Denk hierbij aan verschillende afstanden of groottes. Bij elke lamp staat aangegeven hoeveel licht hij geeft en tot welke afstand hij effectief is. 

Zijn de tuinspots dimbaar?

Een aantal van onze tuinspots is dimbaar. Het dimmen gaat in stappen, die je instelt met een knop op de lamp zelf. Het voordeel van dimbare lampen is dat je met één model verschillende effecten kun creëren. Voor dimbare tuinspots kies je uit de Castor 5, 8 of 9.

Hoeveel stroom gebruikt een tuinspot?

De hoeveelheid stroom die een tuinspot gebruikt, verschilt per model. Het vermogen varieert tussen 1,5 W en 16 W. Om te bepalen hoeveel stroom dit kost, moet je het omrekenen naar kilowattuur (kWh). Dit is de prijs die in je energiecontract staat, het is een prijs voor 1000 W.
Een lamp van 5 W kan 200 uren branden voor de prijs van 1 kilowattuur (200 x 5 = 1000). Bij een prijs van € 0,40 per kWh kost zo'n lampje dus € 0,002 per uur. Als je uitgaat van gemiddeld 10 branduren per nacht, komt dit neer op € 1,46 per jaar voor deze lamp.

Hoe lang gaat een tuinspot mee?

Alle Lightpro tuinspots zijn voorzien van een LED lichtbron. Deze lampen zijn zuinig in gebruik en hebben een lange levensduur.
Gemiddeld gaan deze lampen 25.000 uur mee, en kunnen ze 10.000 schakelingen aan. Dit komt neer op 2500 nachten van 10 uur, bijna 7 jaar! Mocht er toch een lamp defect raken, dan is in de meeste gevallen de lichtbron eenvoudig te vervangen.

Hoe sluit je een tuinspot aan?

Onze tuinspots zijn van het merk Lightpro. Dit is een 12 volts-systeem, die gebruik maakt van een transformator. De transformator sluit je aan op een stopcontact, waarna je een kabel door de tuin legt. De tuinspots kun je op elke plek op de kabel aansluiten met de bijgeleverde connector. Hiervoor heb je geen speciaal gereedschap nodig.
Alle modellen zijn voorzien van een grondspie, waardoor je heb gewoon in de grond kunt steken. Verplaatsen is dus ook geen probleem, als dit achteraf beter uitkomt. 

Hoe lang is de aansluitkabel?

Van de meeste modellen is de aansluitkabel 100 cm lang, sommige hebben een langere kabel. Zorg er dus voor dat de hoofdkabel door de tuin in de buurt van de spot ligt. Moet je toch een langere afstand overbruggen? Geen probleem, er zijn verlengkabels leverbaar met lengtes van 100 en 300 cm. Voor grotere afstanden maak je een aftakking op de hoofdkabel, daarmee kun je elke plek in de tuin bereiken.

Zijn de grondspots waterdicht?

Al onze spots zijn geschikt voor buitengebruik, en daarmee dus bestand tegen de weersomstandigheden. Dit geldt voor spat- en regenwater, niet persé voor een flinke straal water uit bijvoorbeeld een tuinslang of onderdompeling.
De waterdichtheid van de tuinspots lees je af aan de IP-waarden, hieronder lees je welk bij ons van toepassing zijn:

  • IP44: spatwaterdicht, spatwater uit een willekeurige richting heeft geen nadelig effect.
  • IP65: spuitwaterdicht, water uit een willekeurige richting uit een spuitmond heeft geen nadelig effect. Dit geldt voor bijvoorbeeld een tuinslang, niet voor een hogedrukspuit.
  • IP67: waterdicht tegen tijdelijke onderdompeling, zoals een regenplas.
  • IP68: perswaterdicht, dus onder water te gebruiken.