• Je offertelijst is leeg
  • Je winkelwagen is leeg
menu
GSB Tuinmaterialen

Oppervlakte tuin berekenen

Hoe bereken je de oppervlakte van je tuin? Als je niet dagelijks aan het rekenen bent, kan het uitrekenen van de oppervlakte van je tuin of terras een flinke uitdaging zijn. Toch valt het mee, als je de juiste stappen neemt.

De kunst is om de tuin in simpele vormen te verdelen: rechthoeken, (stukken) cirkel en driehoeken. Van al deze losse stukken reken je uit hoe groot ze zijn. Daarna tel je de vlakken die bij elkaar horen op. Je kunt ook oppervlaktes van elkaar aftrekken, zoals het rechte pad in de halve cirkel.

Ga je met materialen aan de slag waarvan je de maat al weet, dan is het handig om je ontwerp daarop aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De maat van de tegels. Probeer de afmeting van bestrating aan te passen aan hele tegels. Halve tegels kan ook, maar dit zorgt voor wat extra werk.
  • Kunstgras is meestal 200 of 400 cm breed. Stukjes aan elkaar leggen kan vaak niet, vanwege de 'vleug'. 
  • Muurblokken of traptreden. Deze kun je natuurlijk zagen, maar zoveel mogelijk uitkomen op hele blokken is handig.
  • Met een border, grind of split kun je 'lastige' hoekjes opvullen.
GSB Tuinmaterialen
GSB Tuinmaterialen

Met onze calculators reken je makkelijk de oppervlakte van je tuin uit

Houd wel een papiertje bij de hand om notities te maken. Je moet zelf de hoeveelheden bij elkaar optellen. Doe dit netjes per materiaalsoort, zodat je straks weet wat je nodig hebt.
Onderstaande calculators kun je gebruiken voor de meest voorkomende vormen in de tuin. Vul de maten van jouw tuin in, en zie direct het resultaat.
Mis je een calculator? Laat dit dan weten via het contactformulier.

Oppervlakte rechthoek of vierkant

Een vierkant is ook een rechthoek, maar met dezelfde lengte als de breedte. Er is dus geen verschil in het berekenen van de oppervlakte.
Als je weet met welke afmeting tegels je gaat werken, is het handig om daarmee te rekenen. Stel dat je een pad met tegels van 60x60 wilt maken, dan wordt dat pad (zonder dat je gaat zagen) 60 of 120 cm breed. Dit vul je in als 0,6 of 1,2 meter.

Oppervlakte cirkel

De doorsnede is de afstand van buitenkant naar buitenkant. De straal meet je van het middelpunt van de cirkel naar de rand.

Oppervlakte driehoek

Er zijn verschillende soorten driehoeken, dit maakt voor de berekening niet uit. Je hebt twee afmetingen nodig: de breedte en de hoogte van de driehoek. Op de tekening kun je zien wat hiermee wordt bedoeld.

Omrekenen centimeters en millimeters naar meters

Vaak word de afmetingen op tekeningen aangegeven in centimeters of millimeters. Onze calculator werkt met meters, je moet die waarden dus eerst omrekenen.
Om van centimeters naar meters te gaan, deel je de waarde door 100. Bij millimeters deel je door 1000.