• Je offertelijst is leeg
  • Je winkelwagen is leeg
menu
GSB Tuinmaterialen

Tuintegels invegen

Na het leggen moet je tuintegels invegen. Hiervoor zijn allerlei producten beschikbaar, en gebruik van het verkeerde middel kan grote problemen veroorzaken!
Lees verder om vlekken op je tegels, maar ook scheurende voegen te voorkomen.

Voegen met zand

Je kunt je tuintegels invegen met zand, de meest voordelige optie. Kies hierbij altijd voor speciaal voegzand, dat verkrijgbaar is bij elke GSB winkel.

Gebruik NOOIT gewoon straatzand voor het invegen van siertegels. Dit zand kan leem bevatten, dat in combinatie met vocht in de poriën van de tegels kan trekken. De vlekken die zo ontstaan, zijn praktisch niet te verwijderen.
Veel stratenmakers hebben zich de gewoonte aangeleerd, om na het opleveren een paar scheppen zand over de bestrating te smijten. Als dit onverhoopt ook bij jou gebeurt, veeg het dan zo snel mogelijk van de straat. Een buitje of de dauw van één nacht kan een terras vol vlekken opleveren!
Ook brekerzand is niet geschikt voor het invegen van siertegels. Brekerzand gebruik je voor trommelstenen, gebakken bestrating of betonklinkers, maar niet voor luxe tegels. Door de scherpe korrels heb je grote kans op krassen.

Hoe moet je tuintegels invegen?

Tuintegels invegen met inveegzand is heel eenvoudig, maar vergt wat geduld. Je snijdt de zak open en verdeelt de inhoud over de bestrating. Dit gaat het best met droog zand op een droog oppervlak, laat het zand indien nodig drogen in de zon. Veeg daarna het zand heen en weer over de tegels. Doe dit totdat er geen zand meer in de voegen valt.
Als de voegen vol zijn, kun je door op de tegels te kloppen proberen het voegzand te laten zakken in de voeg. Lukt dit niet meer, veeg dan het overtollige zand op en doe dit in een emmer. Na verloop van enkele dagen zullen er gaten in de voegen vallen, zeker nadat het heeft geregend. Vul deze voegen weer op met zand, en herhaal dit zo vaak als nodig is om de voegen volledig te vullen.

Het is niet erg dat er een beetje zand op het oppervlak achterblijft, maar zorg dat er geen hoopjes blijven liggen. Deze hoopjes zand kunnen vocht vasthouden, wat voor vlekvorming kan zorgen.
Het kan geen kwaad om na het invegen van je tegels te spoelen met schoon water. Hierdoor zakt het zand sneller in de voegen, en kun je sneller voor de tweede keer vegen.

Onkruidvrij voegzand

Bij veel inveegzand wordt de term ‘onkruidvrij’ gebruikt. Hoewel dit zeker geen onzin is, wordt hierdoor de indruk gewekt dat er door dit te gebruiken geen onkruid meer tussen je bestrating komt. Onkruidvrij inveegzand is schoon en helemaal vrij van zaden van onkruid en voedingsstoffen. Daarnaast heeft het vaak eigenschappen die het ontkiemen van zaden tegengaan, en droogt het sneller.
Onkruid waait echter van bovenaf in de voegen, en ook voedingsstoffen komen met elke bui naar beneden. Het is helaas met geen enkele zandvoeg te voorkomen dat er uiteindelijk toch onkruid zal gaan groeien. Mieren houd je er al helemaal niet mee tegen.

Mieren en onkruid voorkomen

Wil je echt mieren en onkruid tussen je bestrating voorkomen, gebruik dan een voegmiddel dat hard wordt. Hiervan zijn verschillende soorten en kleuren leverbaar. Bij een dergelijk voegmiddel is het belangrijk dat de ondergrond van je terras voldoende stevig is. Ook moeten je voegen voldoende breed zijn. Het is dus belangrijk dat je vooraf nadenkt over het voegen van je tegels.
Lees hier meer op het voegen van je tegels, of vraag informatie bij een van onze 19 winkels.

Onkruid en mieren voorkomen?

Kies dan voor een voegmiddel dat hard wordt. De meest gebruikte soorten zijn polymeerzand en epoxy voegmiddel.

Deze voegmiddelen kun je eenvoudig zelf aanbrengen. Het zit kant en klaar in een emmer of zak. Je verspreidt het over het oppervlak en veegt de voegen vol. Water erover en je bent klaar!

GSB Tuinmaterialen

De bedoeling

De foto’s hiernaast zijn praktijkfoto’s van het gebruik van straatzand op nieuwe terrastegels.
Deze klanten wilden een strak en modern antraciet terras. De tegels zijn echter alleen maar zwart geweest tijdens de aanleg. Direct na het leggen heeft de stratenmaker zand over de tegels gegooid en ging moe, maar voldaan, naar huis.

GSB Tuinmaterialen

Een nacht later

Dit was het resultaat na één nacht. Het had niet eens geregend, alleen al de dauw was voldoende om het leem in de tegels te laten trekken.
Schrobben met water en een tegelreiniger heeft iets geholpen, maar de tegels zijn niet meer volledig schoon geworden. De ergste vlekken werden minder zichtbaar, maar de tegels zijn nooit meer als nieuw geworden.

GSB Tuinmaterialen

Het bewijs

Deze foto is gemaakt na een van de tegels te vervangen door een niet gebruikte tegel. De gele vlekken zijn ontstaan door leem dat in het straatzand zit. Leemdeeltjes zijn in feite zandkorrels, maar extreem klein. Zo klein, dat ze in combinatie met vocht in de poriën van de tegels trekken en zich daar vastzetten. Het is geen vet of vuil, dat eenvoudig oplost in water met zeep.

De juiste keuze

Kies ten allen tijde voor ‘officieel’ inveegzand, en gebruik geen straatzand of brekerzand.
Wil je onkruid en mieren weren, dan adviseer ik om een voegmiddel te kiezen dat hard wordt, en hiermee de voegen afdicht. Welke soort? Zie meer informatie op de pagina met alle voegmiddelen of vraag hierover advies bij de GSB vestiging in jouw regio.