• Je offertelijst is leeg
  • Je winkelwagen is leeg
menu
GSB Tuinmaterialen

Hoeveel straatzand heb ik nodig?

Onder elke soort bestrating moet een onderlaag worden aangebracht. Bij normale tuintegels en klinkers wordt hiervoor vaak zand gebruikt.
De dikte van het zandbed is afhankelijk van de ondergrond ter plaatse, daarvoor moet je een vakman raadplegen die jouw situatie kent. Een zandbed heeft als doel om de bestrating goed te kunnen verwerken. Belangrijker nog is dat hij verzakking dient te voorkomen. Het zandbed zorgt ervoor dat het gewicht van de bestrating en het verkeer over de onderliggende bodem wordt verdeeld.
Bij een stevige, stabiele bodem kun je de volgende diktes als richtwaarde aanhouden:

  • Bij licht gebruik, zoals tuinpaden en terrassen: 15-20 cm.
  • Bij zwaarder gebruik, zoals een oprit: 20-40 cm.

Welk soort zand heb ik nodig onder mijn bestrating?

Over het algemeen wordt dit zand verkocht als 'vulzand' of 'straatzand'. De ondergrond (bodem) wordt op de gewenste diepte afgegraven en het zand wordt erin gestort. Hiermee maak je de fundering van je bestrating.
De belangrijkste eis aan het zand is dat verdichten mogelijk is. Dit wordt meestal met een trilplaat gedaan, het zorgt ervoor dat het zand inklinkt en een stevige plaat wordt. Straatzand kan verschillende kleuren hebben, afhankelijk van de locatie waar het gewonnen wordt. Bij elke GSB-vestiging verkopen ze zand, vraag daar gerust om meer informatie.

Afhankelijk van de ondergrond en/of belasting kan de funderingslaag van de bestrating anders worden opgebouwd. Veen en klei zijn bijvoorbeeld ondergronden waar een standaard zandbed meestal niet voldoet. Bij zware belastingen wordt vaak een onderste laag van gebroken puin (menggranulaat) aangebracht met erop een dunne laag zand.
Ook het type bestrating bepaalt deels het type fundering, dunne keramische tegels kun je beter niet verwerken op een normaal zandbed.

Vraag dus altijd om advies aan een vakman die de situatie ter plekke kan beoordelen. Een verkeerde fundatie zorgt voor problemen achteraf.

Waarschuwing: gebruik straatzand niet mee te vegen

Gebruik gewoon straatzand nooit om te tuintegels mee in te vegen! Hierdoor kunnen lelijke vlekken op je tegels ontstaan, die niet of nauwelijks te verwijderen zijn. Lees in dit blog meer over het invegen van tegels en het voorkomen van problemen.

Hoe kan ik zand bestellen en thuis krijgen?

Zand kun je bestellen in bigbags of losgestort, op die manier kan het bij je thuis worden bezorgd. Losgestort is meestal voordeliger, maar je moet de ruimte hebben voor zo'n hoop los zand en je hebt meer werk met opruimen. Bij veel van onze winkels kun je zelf zand ophalen als je over een aanhanger beschikt. Natuurlijk is dit niet handig als het om grotere hoeveelheden gaat, een kuub (m³) zand weegt ongeveer 1500 kg.
Vraag bij jouw GSB-vestiging wat de mogelijkheden zijn.